Vægt

This entry is part 16 of 36 in the series Erfaringer

Som en opfølgning på Let og Hurtigt, og min videre søgen efter camping udstyr, dukker der ofte link om med dele til cykler der ikke vejer meget. Det er utroligt så meget vægt man kan spare, men jeg falder nu ikke i svime over at jeg kan spare 20-200 gram, især ikke når der skal lægges et beløb der svare til et rigtig godt måltid mad x 3, på en god restaurant. Selvfølgelig skal jeg til gengæld slæbe den mere vægt, men for mig ville måltidet give mere tilfredsstillelse end vægtbesparende pedal eller lignende.

Jeg tænkte på en samtale jeg overhørte mellem 2 herre til et motionscykelløb , de stod og snakkede om letvægts pedaler, som den ene netop have anskaffet som var x antal gram lettere. Jeg smiler stadig ved tanken, ikke at han havde fået nye letvægt pedaler, vi mænd kan jo godt lide gadgets og udstyr, men der var mulighed for at lette cyklen for adskillige kilo. Hvis jeg siger det på en pæn måde, det hjælper jo ikke at have en cykel på 9-11 kg og så veje xxx kg selv.

Jeg skal hellere ikke undsige mig for, især efter en jul med masser af dejlig god mad, at jeg har taget adskillige ekstra kilo på. Måske er det at overdrive, men hvis et hængebuesvin gik oprejst, har jeg nok samme form i januar måned.

Så vægten ser ikke sådan ud:

Let som en fjer
Let som en fjer

Det kunne også godt mærket på årets første “bakketur”:

Det mærkes jo hurtigt når der er 5-10 kg mere “mave bagage” op ad bakke, ned igen er det jo en fordel men..

Nu vejer Strada 32-35 kilo, alt efter om det er med eller uden touring udstyr (ekstra batteri, slanger og lignende), så et par pedaler ville ikke være nok til at mindske vægten, måske hvis jeg købte en masse let vægts dele, men det har jeg slet ingen intention om.  Det er også meget billigere at smide den overvægt jeg har.

Jeg har det modsat en bjørn,  tager på om vinteren, ligner sikkert også en, taber mig hen over foråret, enkelte mener jeg ligner et skelet sidst på sommeren.

Men det er jo klart kiloene rasler af når kilometerene tikker ind på tælleren, og kalorie indtagelsen slet ikke kan følge med det der bliver forbrændt. Der er jeg heldig stillet, det ville blive et stort problem hvis der hvert år blev 1 eller 3 kilo hængende.

Min vægt svinger fra +/-90 kg i januar til +/- 80 kg i sommermånederne. De sidste mange år har jeg regnet med min ideal vægt skulle være omkring de 83 Kg, så blev lidt forbavset da jeg lige ville tjekke op på det og via Google kom ind på en side der må siges at komme med beregning jeg ikke kunne tage seriøs, især ikke når siden var klistret til med reklamer for diverse slankemidler:

Useriøs side: Din vægt bør være mellem 61.9 og 83.7 kg – din idealvægt er 72.8 kg og det var uanset om jeg valgte mand eller kvinde 🙂

Heldigvis er der jo andre sider, da vi alle er bygget forskelligt findes der en udmærket idealvægt beregner med grafisk overblik og info på motion-online.dk, sat til min krops type er min idealvægt 84 kg

Eller regne BMI ud: BMI er den officielle måleenhed for over-, normal- og undervægt men tager ikke højde for krops¨bygning

BMI = din vægt i kg / (din højde i meter X din højde i meter)

Vinter vægt 90 Kg:Min bmi er: 26,9.

Sommer vægt 80 Kg:Min bmi er 23,9.

Sundhedsstyrelsens BMI-ANBEFALINGER, og netop opdateret 10 december 2014:

“Det anbefales, at man gennem hele livet bevarer sin normalvægt. For voksne betyder det, at man har et BMI mellem 18,5 og 25,0.”

Nu skal disse tal tages med et gram salt, men ikke for meget det skulle også være usundt.

Godt jeg ikke havde læst det inden julemaden kom på bordet. Det vil sige lige for tiden er jeg overvægtig, omvendt var jeg efter Eurotouren 2013 undervægtig, vejede 75 kg da jeg kom hjem. Der kunne jeg på hjemturen fra Leer mærke, at jeg måtte bruge en ekstra overnatning på hjemturen, for at fylde “depotet” op i Ribe. Jeg havde slet ikke noget ekstra energi i reserve der kunne brændes af.

Men for at vende tilbage til mindske vægten på cyklen, i mit tilfælde Strada, sker det gradvis henover foråret via mit vægttab. Jamen, hvis nu jeg fik monteret en masse lette dele ville det betyde en endnu lettere Strada. Det er jo klart. Men da min brug af Strada primært er til hygge og touring ture, tjener det intet formål. Jeg er sikker på at for hvert gram jeg sparede ville der komme en ny og tungere “Gadget” med i bagagen.

Nu har jeg den fordel at jeg træner med ekstra vægt hen mod sommeren, i takt med kondien øges og vægten falder passer det med, at de 10 kg bagage(Indlægget: Let og Hurtig) som jeg har sat som maximum slet ikke mærkes 🙂

Nu er vægten på en velomobil en del højre end på en racercykel, uden det betyder noget for farten, men indrømmet, hvis jeg havde en af de lette racercykler eller en af de meget lette velomobiler, havde jeg sikkert også jagtet gram.

Men jeg tager vægten med sindsro, både min egen og Strada`s vægt.

Vi ses derude…nu med et par gram mindre

 

Series Navigation<< Let og hurtigtEn lille detalje >>

Skriv en kommetar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.