Strada Og Hastighed

Hvad er hurtigst? Racercykel, alm. cykel, mountainbike liggecykel eller velomobil?

Jeg har skrevet om det før, på mine andre sider, men det er ikke sikkert du har læst det der, derfor kommer det også her, som en statisk side, med enkelte tilføjelser som “Hvor langt” og “Radius”

Det er et spørgsmål jeg tit bliver stillet når jeg var ude at køre i min Leitra, og nu i min Strada. På nettet bliver det også tit diskuteret.

Ofte er der i disse debatter “følelser” og oplevelser involveret. Ejerne af de forskellige cykler mener jo klart nok at deres valg af cykel er det rigtige og de køre stærkest.

Inden for hver cykeltype, findes der utallige kombinationer der forbedre eller i nogle tilfælde forværre cyklens evne til at køre hurtigt.

Den største hindring, for at køre stærkt er vind- og rullemodstanden. En fordelen ved liggecykler og velomobiler er, at du ikke behøver lede efter nogle der vil med ud at cykle for at få fordelene ved at lægge på hjul og derved i læ for vinden.

Hvad skal man sammenligne en velomobil, som min nuværende Strada(november) og min tidligere Leitra med, en sportsvogn eller varevogn, når det nu er begge dele. Måske en Porsche Cayenne, høj hastighed og plads til bagage.

Det er ikke til at køre med 10-30 kg. bagage på en racercykel, selv på en touing cykel, alm. cykel påvirkes farten. I en velomobil er bagage pakket inde, og hastigheden er næsten den samme som uden bagage på lige vej og ned af bakke.

Men i sidste ende er det for alle cykeltyper “motoren” som er afgørende, cyklerne skal køres af samme person og samme rute, ellers giver det ikke mening at sammenligne.

Når jeg bliver spurgt: “Er en velomobil hurtig/hurtigere end..?” Er det hurtige svar ja, velvidende at der er mange parameter der skal tages forbehold for.

En velomobil skal prøves og opleves, men pas på det kan jo være du bliver “omvendt”

Desværre er det ikke nemt at komme til at prøve en velomobil i Danmark, de fleste der køre rundt, er indstillet til personen der køre i den til dagligt, desuden er prisen en afgørende faktor, der gør at man ikke lige låner den ud til alle og enhver.

Hos velomobilcenteret.dk er det muligt, efter aftale, at se og afprøve en velomobil. ellers må man den lange vej til Holland eller Tyskland.
Et eksempel på hvor hurtigt man kan køre:

Se forskellige video på Youtube:

Touring Playliste fra Roam2011, velomobiler der køre 5000 km. tværs over USA.

Se video fra denne svenskers cykling i Milan på Youtube A11ium, det viser hvordan der kan køres når “motoren” er i topstand. Fantastisk hastighed over lange stræk.

Prøv at søge på: Velomobile speed” på Youtube, det er nogle fantastiske hastigheder der kan opnås, men i dagligdagen er hastighederne mere moderate.

 

Altså: Som udgangspunkt er en velomobil hurtigere end en almindelig cykel. Velomobilen har en lukket og aerodynamisk form, der reducere luftmodstanden, det betyder at man normalt kører hurtigere (eller nemmere) i en velomobil end på en opretcykel. Det betyder naturligvis ikke at alle velonauter kører hurtigere end alle opretcyklister, eller at alle velomobiler er hurtigere end alle opretcykler. Men den samme person vil normalt altid køre hurtigere i en velomobil end på en opretcykel

Jeg mener selvfølgelig at en velomobil er den hurtigste og perfekte cykel for mig, det er ikke ensbetydende med, at jeg eller andre køre langsomt på andre cykeltyper.

Hvor langt kan jeg køre:

Her under er der et eksempel på hvor langt jeg ville kunne køre med 10-13 kg bagage, henholdsvis i Strada (300-350 km)og på en City Bike (130-160 km) eller Touring cykel (140-180 km) på 10 timer effektiv kørsel. Pauser skal lægges til

Hvor langt

 

Jeg kan i Strada køre de lange stræk over flere dage, hvilket ville være umuligt for mig på andre slags cykler

Radius:

I dagligdagen giver Strada en udvidet “aktionsradius” i forhold til de 2 andre slags cykler. “Cirklerne” er hvor langt jeg kan nå på en time i Strada, City Bike og Touring Cykel

Radius

I begge (Hvor langt og Radius) eksempler er det forudsat, at vejret er som på en normal dag; ingen regn og vind. I Strada har det ingen eller ringe betydning om det regner eller blæser(modvind), hvilket vil reducere antallet af kilometer på de 2 andre slags cykler.

Et eksempel på langtur:

Fra dag 1 i Super Brevet Scandinavia, 1200 kilometer brevet på  90 timer(4 dage). Der var både sol,vind og regn, som kørte i “turnus”. Færgerne er ikke talt med i kilometer. Effektiv køretid 11 timer og 7 minutter. Totaltid incl. færgerne (4 stk.) og pauser 14 timer og 48 min.

Diskussionen forsætter sikkert, om hvad der er hurtigst, men jeg håber du har fået et lille indblik i hastigheden for en velomobil, for mig er tophastigheden ikke det primære.

Det jeg godt kan lide er at sidde i læ og det er muligt, at køre meget langt med bagage med en god gennemsnitsfart, uden at blive øm og træt dagen efter.