Hvad ser du?

This entry is part 2 of 3 in the series Ser du godt ud

Det er ikke nemt at løse et problem, især hvis problemet måske, er et helt andet sted end du havde regnet med. I forrige indlæg Ser du godt ud?, det er stadig ikke udseendet jeg tænker på, men hvad ser du når visir er dugget, er det er det jo nærliggende at regne med at det er konstruktionen der er noget galt med. Men hvis du har prøvet de forskellige “råd” og det stadig er svært at se ud gennem den smule dug når du er i bevægelse, er det måske et andet sted du skal lede efter fejlen.

For hvad ser du?:

Hvad ser du?
Hvad ser du?

Det er tydeligt at du ser ud gennem et buet visir, du ser snavset og meget lidt dug. Kan du se en færdselstavle? Sikkert ikke mest på grund af snavset og duggen

Hvad ser du?

Focus på vanddråber
Focus på vanddråber (Bremerhaven 2013)

Du ser helt sikkert en masse dråber vand. Hvorfor så disse billeder? Fordi et kamera sætter fokus på det der er nært på. Hvis du havde siddet i min Strada, da billedet (Bremerhaven 2013 skybrud) blev taget, ville du have set bygninger og tekst på skilte tydeligt og klart, dog med den antagelse at du har et normalt syn. Hvis du er nærsynet, ville du se det samme som kameraet så, vanddråberne.

Normalt syn:

Normalt syn
Normalt syn

Du ser alt klart og tydeligt, både kort og langt.

Fakta:

Nærsynethed betyder, at øjet er for langt i forhold til den optiske styrke. Det giver skarpt syn på nær afstand, men sløret syn på lang afstand. Kilde:Sundhed.dk

Svagt nærsynet:

Svagt nærsynet
Svagt nærsynet

Du ser stadig rimeligt, men skilte begynder at blive udtydelige. Det er ikke sikkert du er klar over det

Stærkt nærsynet:

Meget nærsynet
Meget nærsynet

Hvis du er meget nærsynet har du sikkert fundet ud af det, for du er til fare for dig selv og andre med det syn.

Fakta

Langsynethed er, når øjet er for kort i forhold til den optiske styrke, således at billedet af omverdenen dannes bag nethinden. Langsynethed er en lidt uheldig betegnelse, da tilstanden ikke giver bedre syn på afstand. Kilde: Sundhed.dk

Langsynethed:

Langtsynet ser skilte læsbart
Langtsynet ser skilte læsbart

Du ser normalt på lang afstand, ikke længere, selvom ordet indikere dette. Hvis du er langsynet og kør velomobil, er det eneste problem måske at kunne se og aflæse GPS.

Dette er ændringer i synet, som man selv hurtigt finder ud af, da det giver besvær med at læse aviser, bøger og skærme. Men ingen problemer i en velomobil, med eller uden Hood.

Du tænker sikkert, hvorfor jeg “smider” alle de billeder op, det er fordi det ikke er sikkert du selv ved eller er klar over det. Og det har noget at gøre med Hood og dug

Det er værre med nærsynethed, det er ikke sikkert man opdager det, da man bliver “vant” til at se dårligere. Du kan jo se, det du skal eller mener du skal

Men:

Fakta:

Er du +40 og regner du med at du har et syn tilsvarende en 20 årig, så tager du alvorlig fejl især når det gælder natteblindhed.

I takt med at vi bliver ældre, ændres vores syn. Vi får brug for mere lys for at kunne se helt skarpt, og vi er typisk ikke i stand til at fokusere lige så godt, som da vi var yngre.

Bygningsfejl kan give synsforstyrrelser, som skyldes ureglmæssigheder i hornhindens krumning. Typisk har hornhinden eller linsen i øjet en overfladisk krumning eller ujævnhed, som giver et sløret syn, både når man bruger sit nærsyn som ved læsning, og når man bruger sit afstandssyn og kigger længere væk.

Synet opdeles overordnet i et centralt syn og et perifert syn. Via det perifere syn opfatter vi omgivelserne omkring os uden at nærstudere dem, og via det centale synstiller vi skarpt på omgivelserne, dvs. vi serdetaljer, farver og former.

Kilde: www.optikerforeningen.dk

Nærsynethed og dug på visir

Hvad var det så lige det havde med dug, at gøre på Hood´s visir. Hvis du ser det allerførste billed igen, med snavs og forstiller dig at der er lidt mere dug i stedet for, ville dine øjne fokusere på duggen, istedet for at “se igennem” hvilket du ville gøre hvis du havde normalt syn eller briller der korrigerede din nærsynethed.

For en del år siden fandt jeg ud af at jeg lidt nærsynet, så fik briller, som jeg kun brugte på motorcykel om aften og i fugtigt vejr, det hjalp utroligt meget på udsynet.

Den erfaring bragte jeg videre til Leitra, hvor jeg så om dagen begyndte at køre med solbriller med farveskiftende solbriller, som var nok til at korrigere min nærsynethed, derfor føltes en smule dug ikke så slemt i Leitra. Jo hvis jeg tog briller/solbriller af, var det som at se i en hvid væg.

Alle billeder samlet. Tryk på et for stort:

Hvorfor blev det så værre med dug i Strada, og hvordan løste jeg dette, kan du læse om i næste afsnit i serien.

Vi ses derude…P.s. hvis jeg ikke har briller på…så pas på! 😉

Series Navigation<< Ser du godt ud?Jeg ser godt ud >>

Skriv en kommetar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.