Fart og Gennemsnit

This entry is part 21 of 36 in the series Erfaringer

Foråret lure omkring hjørnet. Varmegraderne begynder langsomt stige, ligedes begynder spørgsmålene omkring hastigheden på en velomobil at vokse hurtigere end blomsterne kan nå at springe ud.

Jeg har aldrig noget imod at svare på det spørgsmål, men det er ikke muligt, at give et fyldestgørende og tilfredsstillende svar på en tankstation, P-Plads eller i en kort besked, for når en given hastighed er nævnt, bliver der stilet et ekstra spørgsmål: Hvad er gennemsnits hastigheden i en velomobil?

Nu er det sjældent, at både jeg og den der stiller spørgsmålet har tid til en længere samtale, da det som regel er bliver stillet på korte stop.

Strada Vue til Kattegat
Strada Vue til Kattegat

Jeg møder mange der lige har passeret mig og var overrasket over hastigheden, og at det er muligt at køre så langt. Oplever også de meget få, der rynker på næsen, når jeg nævner gennemsnits farten, mens de postulere at deres er betydelig højere.

Det er ofte her det går galt, at vi altid har en tendens til at sammenligne med noget vi kender, og derfor konkludere at så må en velomobil enten være hurtigere eller langsommere.

Men der er så mange faktorer der spiller ind, min hastighed og mit gennemsnit i Strada gælder kun for mig, det kan ikke sammenlignes med andre eller andet, uden at man bruger identiske parameter.

Derfor bliver mit korte svar ofte: Hastigheden er mellem 0-100 km/t og gennemsnittet er mellem 25- 50 km/t.

Jeg mener selv det er et utilfredsstillende svar, især da jeg er helt sikkert er født med et “forklarings gen”. Jeg vil gerne “tegne og forklare” ( Se eventuelt: Strada og hastighed)Så hvis spørgeren og jeg har tid bliver svaret: Det afhænger af…

Hvis jeg i stedet svarede:”Min gennemsnits hastighed er..”

G=(M+E)-F

  • Motor(mig)
  • Energi
  • Forhindringer(Vej, traffik, bakker, vejr)

Så ville det nok give mere undrende blikke, og utvivlsomt få folk til at skynde sig videre. Det ville være omsonst at stå at nævne det på den måde, det giver ingen mening for en tilfældig person der står og fundere over hvad den den orange tingest med hjul er for noget.

Så sidste år fik jag sat et label på til min hjemmeside og en QR kode, så hvis man havde lyst til at finde mere information var det let og ikke en hurtig forklaring på en P-Plads.

I 2013 lagde jeg en video på Youtube, fra en af mine “trænings ruter”…

..den beskriver farten  i en velomobil meget godt, men vare dog så mange minutter, så man skal være en en velonaut eller meget velomobil interesseret for at sidde og se den hele.

Så har lavet en kortere version….

…og en playliste hvis man vil se den fulde længde på alle klippene.

Men de giver kun et indblik i min fart,og hvad der har indvirkning på mit gennemsnit, ikke hvad det er. For hvad er gennemsnittet, er det langsomt eller hurtigt og i forhold til hvad? Hvad skal tages med, de mange småture, hvor det er hygge tempo og dagen ender med et snit på 25 km/t. Eller turene hvor jeg har et snit over 40 km/t, eller 100-300 km ture med 35 km/t i gennemsnit.

Mit gennemsnit har på snart 40.000 kilometer, siden jeg fik Strada i november 2012 været omkring de 27 km/t totalt, det vil sige, det er med alle ture over 3 kilometer inkluderet, da jeg ikke har delt mine cykelture op i forskellige grupperinger/segmenter, så er det et ganske pænt snit for mig, når man ser i forhold til at jeg på en touring cykel havde et snit på 20 km/t, i Leitra lå det på 21 km/t, mine snit på racercykle eksistere desværre ikke, da det er så mange år tilbage at der var ikke så smarte cykelcomputere der kunne gemme data. Men jeg var hurtig 🙂

Gennem de forskellige cykler typer har jeg(motoren) været i en form som en motionist, i god træning, med benmuskler der godt ville frem, dog har knæskader( MC Uheld) sat evnen til at forcere bakker i hurtigt tempo væsentligt ned. Energien er til lange ture, jeg kan køre utrolig langt. Sprinter er jeg ikke, men kan på flade veje køre med en ganske pæn hastighed.

Min Strada velomobil er opsætningen lagt på touring, det vil sige tungere, mere udstyr og tungere.

Så alt dette skal tages in mente, når der spørges om gennemsnits hastigheden, og hvis du mener du er hurtigere end mig, på en anden cykel, er det helt sikkert sandt, men du skulle prøve en velomobil, så ville du blive endnu hurtigere 😉

Se denne “Yngre motor” i aktion

Så mit svar når der spørges til gennemsnittet i min Strada vil stadig være:

Det afhænger af…

Vi ses derude..og spørg bare løs..hvis du fanger mig 🙂

 

 

 

 

 

 

Series Navigation<< Virb Og GoProTræd til du letter >>

Skriv en kommetar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.