Træd til du letter

This entry is part 22 of 36 in the series Erfaringer

Kadence har de senere år været et meget omdiskuteret emne. Der har også været en del “videnskabelige” undersøgelser.

90 rpm er det “magiske kadence tal” der træder ofte frem i råd og anbefalinger.

Få steder dukker råd, op der ligner ” Træd i pedalerne til du falder om eller letter”

Strada Fast And Orange
Træd i pedalerne til du letter. Strada, Fast and Orange

Det ville man jo nok gøre i en velomobil, hvis den fik vinger 😉

Jeg har det bare sådan at fordi ét får hopper ud over kanten behøver de andre ikke at følge med, ment på den måde fordi andre mener og gør er ikke sikkert det er det optimale for mig.

De fleste artikler er skrevet, med henblik på landevejs cykling, træning og løb. Og der er timevis af læsning hvis man Google`r det.

Det bedste råd jeg læste og godt kunne lide om hvordan bakker skulle køres op ad dem: ” Bliv siddende i sadlen. Rejs dig ikke op, da det ikke giver mere effekt, tværtimod, hold en rimlig høj kadence”  Det kunne jeg bruge til noget, for jeg har ikke tænkt mig at rejse mig op og træde i pedalerne i Strada :-).

At læse mange artikler og sider omkring kadencen, har ikke fået mig til at ændre, i mit tilfælde øge kadencen.

Jeg syntes ikke jeg kan overføre de erfaringer, jeg læser om til velomobilen og i de fleste tilfælde for mig touring kørsel

Jeg har ikke haft kadencemåler på Strada tidligere, har først fået det i år. Jeg har cyklet på fornemmelsen, mit tråd har været let, på den måde at det ikke føles hårdt at træde i pedalerne, jeg har altid gættet på at mit  snit har ligget på 75- 85 rpm. Det har så vist sig at holde nogenlunde stik, efter kadence måler er blevet monteret.

Jeg har prøvet at cykle med 90-100 rpm snit men føler ikke nogen gevinst, det kan være fordi, at hvis jeg køre med Sinner Hood føles det meget underligt, da man træder rundt i pedalerne, men føler ikke man køre særligt stærkt på grund af den manglende vind i ansigtet.

Så endnu er jeg ikke blevet klogere på om jeg køre med den rigtige kadence i Strada, kun at jeg føler mig tilpas med den nuværende. Måske ville det være nemmere at finde ud af hvis jeg havde en wattmåler, men prisen for sådan en er alt for høj, især når det kun skulle bruges få gange til at teste. Watt måler har jeg ikke brug for på langture.

Så det bliver kun til teori via Kreuzotter (Bicycle Speed And Power Calculator) her i en version lavet af David Hembrow med flere velombiler tilføjet, David Hembrow’s Bicycle Pages

Jeg kigger lidt over skulderen på andre velonauter, for at se hvad de køre med, dog skal man jo være opmærksom på deres form og hvor stærke de er.

En af dem jeg især kigger over skulderen er Harry Lieben(twilwel), der køre i en Mango( flere forskellige), da jeg ved han bruger Mango til pendling og lange ture.

Her en video fra hans youtube kanal:

Han har flere steder han skriver, men mest på denne twilwel en de Mango.

Video med min nuværende kadence ved forskellige hastigheder og vej:

Så om jeg har fundet min “røde tråd” og ligeså vigtigt runde tråd er uvist, men så længe jeg kommer frem uden det store besvær er jeg egentlig meget tilfreds, men hvis nu…

Vi ses der ude…

Update:  Læs eventuelt her: https://www.biketrainerworld.com/health-benefits-of-cycling/

Series Navigation<< Fart og GennemsnitTræd til du letter 2 >>

4 Replies to “Træd til du letter”

 1. Hej Søren.

  Godt indlæg, og et emne jeg også selv har “tænkt” over.
  Jeg kører som bekendt både “oprejst” og VM 🙂
  Ved “oprejst” er jeg nok kendt for at køre med en normal / høj kadence. 90-105 rpm.
  Men dette virker lidt “unaturligt” for mig i Stradaen. Der vil jeg helst ligge med noget lavere kadence. Nok nærmere omkring de 80 +/- rpm.
  Nu skal jeg selvfølgelig ikke svare for andre, men tænker egentlig det er ret “naturligt”
  Tænker.: Du kan vel også bevæge benene hurtigere ved “løb på steddet” når du står op, end hvis du satte dig ned på enden og skulle “løbe på steddet” siddende.
  Derfor tror jeg “typisk” det vil være “nemmere” for folk at holde en højere kadence “oprejst” end siddende.
  Men man kan selvfølgelig altid træne sig op til en højere kadence, også siddende. 🙂
  Bare en tanke 😉

  Men vi er jo som bekendt alle forskellige 😉

  Mvh.
  Tommy

  1. Hej Tommy

   Jeg tror du har fat i noget med det “føles unaturligt”,at holde den samme kadence som på “oprejst”. Jeg tror ikke det er besværligt, at holde den høje kadence i velomobilen, jeg føler det er “unødvendigt” at holde den så høj, da jeg så skulle ned i et noget lavere gear for at holde den. Med 80 rpm på flad vej, skyder vi jo en rimlig god hastighed, uden det er hårdt at træde og uden at overanstrenge muskler, knæ osv.

   /Søren

 2. Good write-up Soren! You can access my rides on RWGPS and see my cadences at different speeds. My ” red-line ” seems to be about 137 (going downhill in highest gear !) and my average similar to yours at around 80 rpm.

  1. Thank you, John.
   I follow you on RWGPS, and can see we have almost identical cadence, by comparing other velomobiles and recumbents (most of them) are cadence 10 rpm under ordinary bicycles.

   /Søren

Skriv en kommetar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.