Når det bliver køligt og mørkt

This entry is part 28 of 36 in the series Erfaringer

Vi kan ikke undgå det, vi er på vej mod vinter og køligere vinde. Det sidste stykke tid har efteråret dog ikke givet os den kolde skulder. Det har faktisk været mere varmt i Danmark end mange af sommerens kølige dage, så det er med at udnytte det, at cykle uden top eller tag på Strada.

Det var dog overskyet denne dag, men ikke køligt nok til at bruge Sinner Hood.

Sinner Hood er ikke til at undvære, når det temperaturen begynder at snige sig ned mod de 5 grader og derunder, især når det blæser kølige vinde er det dejligt at ørene ikke falder af.

Strada Tversted Strand med Sinner Hood
Strada Tversted Strand med Sinner Hood

Det er ikke kun imod kulde den er anvendelig mod, den beskytter også mod solens stråler. Der er også den store aerodynamiske fordel, man mærker klart en forskel i hastighed eller at der skal bruges mindre energi for at holde samme hastighed. Men det kan blive varmt, når jeg sidder under min Hood, selv på kolde dag, men på grund af hullerne i siden, foruden at have den funktion, at have et godt udsyn til siderne, trækkes der kølig og svalende vind ind, når visir er helt lukket foran

Sinner Hood inde fra
Sinner Hood inde fra

Omvendt kan der så komme sne og regn ind, hvis man ikke har vinduer, til at sætte i hullerne i siden, og da jeg bruger den mest i efteråret(regn og blæst) og vinteren(kulde og sne), er det nødvendigt med vindue.

Sinner Hood Åben vindue
Sinner Hood Åben vindue

De sidder med velcro i siden når de ikke er i brug. Tidligere havde jeg dem liggende ved siden af sædet, dette var en dårlig ide, da “glasset” fik mange ridser, og hurtigt blev mere sløret at kigge ud igennem.

Og når de er i brug..

Sinner Hood Lukket vindue
Sinner Hood Lukket vindue

…især rart når Strada er parkeret og hvis det skulle regne, kommer der ikke vand ind

Hvis der er brug for luft…

Sinner Hood Luft ind
Sinner Hood Luft ind

…dejligt på en af de varmere efterårs/vinter dage eller bare når jeg har det varmt.

Simpelt “ophængt” med velcro

Sinner Hood Velcro vindue
Sinner Hood Velcro vindue

Jeg mener her i de nordiske lande er en Hood uundværlig, især hvis man stadig køre længere ture henover vinteren.

Lys i mørket

Jeg har masser af lys foran…

Flevobatteri begge frontlys
Flevobatteri begge frontlys

og bagpå…

Flevo test baglys
Flevo test baglys

Så jeg kan sagtens se og blive set i mørket. Det kræver så også et godt batteri…

Flevobike batteri fuldt opladet klokken 11.45
Flevobike batteri fuldt opladet

…som er Flevobikes 12 volt batteri. Det skulle give lys til 8-10 timer, det har 5 dioder, hver diode indikere ca. 20% hver, så man kan følge med i hvornår der skal en opladning til.

Men det er vigtigt at huske på, at den tid som er angivet, hvor længe der er strøm til, er ud fra et bestemt strømforbrug. I mit tilfælde har jeg 2 frontlygter, og hvis de begge er tændt , bruger jeg naturligvis mere strøm. Dioderne er kun vejledene, da jeg ikke tjekker dem konstant, kan det være svært at vide hvornår en af dem slukkede, og hvis der ved et tjek er 2 dioder der lyser er det ikke til at vide om der er 40% eller om der snart slukkes en diode mere så det kun er 20% der er tilbage.

Så det er lidt at tage chancen, når man køre hjemmefra i mørket med 2-3 dioder der lyser og forventer at der 40- 60% tilbage, især når man som jeg bruger ekstra frontlygte, og til at lade telefon og GPS.

Men også til almindelig hverdags kørsel i mørket er det en god ide at kende lygternes forbrug og holde det op mod batteriets kapacitet. Dette har jeg prøvet  læs i dette indlæg: Det bedste batteri, men det var og er stadig teoretisk. Det kan være nyttig viden, men ikke særlig brugbart når man står på en mørk vej en vintermorgen uden lys

Jeg har været der hvor, hvor jeg ikke kunne komme længere fordi der ikke var mere lys, fordi jeg ikke mente at det var nødvendigt at tage mit ekstra batteri med. Så der holdt jeg i mørket i Sverige på min Kattegat tour og kunne ikke komme videre før det blev lyst. Heldigvis var det forår, så det var ikke mørkt så længe.

Strada reserve forlygte
Strada reserve forlygte

Ligesom en Hood beskytter mod vind og vejr, så man sidder og nyder en tur selv på den koldeste vintermorgen, er lys nødvendigt i mørket. Men selv det bedste lys eller batteri kan svigte, så er det godt at have noget i reserve, og klogere af erfaring, har jeg nu ekstra lygter med.

De er ligesom ekstra slanger, pumpe, lappegrej og gaffa tape blevet fast indhold i “værktøjs tasken”. Det var jeg glad for under Paris-Brest-Paris på den sidste nat i mørke, da begge mine batterier løb tør, da der ikke havde været mulighed for opladning. Så hvis jeg ikke havde haft dem, havde jeg ikke kunnet nå at komme i mål til tiden. Men i forhold til at cykle uden lys er det jo en bagatel, for at cykle uden lys er livsfarligt.

Med mit reservelys, kan jeg sagtens se noget, men selvfølgelig ikke det bedste lys, så hastigheden bliver også en del lavere. Det vigtigste er at blive set, hvis lyset på Strada skulle svigte

Strada reserve baglygte
Strada reserve baglygte

Jeg har den fordel, at jeg kan bruge de mounts, som jeg bruger til mine kamera, men ellers er gaffatape en god løsning, her nødlygte uden tape…

Strada Nødlys med tape
Strada Nødlys med tape

Det er altid godt at have en lille lygte med i “værktøjstasken” hvis man punktere i mørket, den kan så også bruges som nødlygte, ved at tape den fast, så kan man trille videre, vel at mærke hvis der er en baglygte der lyser.

Ulempen ved, at bruge batteri der skal lades er netop opladningen, ikke at det er et problem i dagligdagen, hvis man husker det.

Men på lange ture, hvor det bruges til andet end lyset og der er begrænset mulighed for at få det opladet. Man kan vælge få navdynamo eller en form for solcelle opladning,men mere udstyr er der flere muligheder for fejl. Så er der den mulighed jeg bruger, at have 2 batterier med på lange ture. Det hjælper dog ikke på et “elektrisk svigt” så klog af skade har jeg altid mine ekstra lygter med fremover.

Jeg har nu haft mine Flevobike batterier i snart 3 år ( siden 23. november 2012), på det batteri jeg har brugt mest, kan jeg konstatere, at det har tabt en smule effekt(tid). Så har været udmærket tilfreds med de batterier, men det forhindre mig ikke i at følge med om der dukker smarte løsninger op, så afhængigheden af stikkontakter mindskes, især fordi jeg på mine ture overnatter steder hvor der ikke er strøm tilgængelig.

Vi ses og bliver set derude et sted i mørket

 

 

Series Navigation<< Er hastigheden forsvundetBlæst og en flad fornemmelse F-Lite >>

2 Replies to “Når det bliver køligt og mørkt”

 1. Jeg har lige købt en SEO 5 LEDlenser hovedlygte til bla at have med i Strada, både som “punkteringslys” og reservelys. Jeg er imponeret over den lysstyrke den har og den skulle holde 7 timer på 3 stk. AAA batterier (nu må vi se om det passer). https://www.ledlenser.com/uk/headlamps/seo-5/
  Du har helt ret i at det er vigtigt med et reservesystem, hvis det alm. lys skulle svigte, der kan jo gå andet galt end at batteriet bliver fladt og fejlsøge i mørke er næsten umuligt.

  1. Hej Halfdan
   Den ser fin ud den “pandelygte”. Men hvis du bruger den, så gør endelig ikke som andre der bruger pandelamper, de drejer hovedet og kigger på én når man kommer imod dem, så man bliver blindet, det kræver lidt omtanke at bruge den slags lygter mens man køre/løber.
   Hvad har du som reserve baglygte?
   mvh Søren

Skriv en kommetar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.