Danmarks Mesterskaberne i Liggecykel 2015

Hvad er DM for liggecykel?

Kort beskrevet er det et Danmarks mesterskab for liggecykler,som afholdes hvert år. Det er dog ifølge reglerne tilladt at deltage på enhver form for cykel så længe den er drevet af muskelkræfter, ofte benævnt med den engelske forkortelse HPV ( Human Powered Vehicle). Det kræver medlemskab af liggecykelforeningen.dk for at kunne deltage.

Liggecykelforeningen_logo

Hvor?

Placeringen skifter hvert år, så det afholdes i de forskellige landsdele. 2013 var på Fyn nær Odense, 2014 var det på Sjælland (Den nedlagte Flyvstation Værløse) I år (2015) var det i Nordjylland(Vester Hassing). Selv om antallet af liggecykler og velomobiler er stigende og blevet mere synlige i gadebilledet ligger deltager antallet stadig og svinger mellem 15-30, uanset hvor det bliver afholdt.

Hvordan?

Frivillige fra den landsdel hvor det afholdes melder sig til at arrangere DM, spisning og overnatning  de har så “frie hænder” til dette.

Dog skal køres forskellige discipliner,mindst 3(der findes en “drejebog”) det kan her nævnes, at der er i hvert fald et landevejs løb og sprint, nogle gange er det i forbindelse med et løb der er arrangeret i forvejen, som i 2014 hvor det var Bastrup Sø rundt sammen med almindelige cykler der indgik som landevejs delen.

Deltagerne

Vi kommer alle med forskellige forudsætninger og cykler, derfor er der plads til alle. Da der ikke findes løb og arrangementer for liggecykler(HPV) på professionelt niveau i Danmark, må betegnelsen for os der deltager være amatører med forskellige ambitioner. Så alle er altid velkommen, og mesterskaberne afvikles altid i en hyggelig atmosfære. Jeg kan kun sige kom og vær med næste år, prøv det.

Min deltagelse i DM 2015

I første omgang kunne jeg ikke deltage i Danmarks mesterskaberne for liggecykler(HPV) 2015, arrangeret af liggecykelforeningen.dk ,da den oprindelige dato var mens jeg kørte PBP 2015. Heldet var så til min fordel, da arrangementet blev flytte til jeg var kommet hjem, endda 14 dage efter min hjemkomst. Så der var tid til at få ændret benene til fart i stedet for touring, eller det burde der have været. Efter det gode vejr på min Frankrigs tur, var det måske en smule for koldt herhjemme til det tynde cykeltøj, jeg fik mig ihvertfald en gang influenza og forkølelse, så det blev ikke til meget “omstilling”. Men så havde jeg jo også den undskyldning, hvis det ikke gik godt 🙂

Nu har jeg også helliget mig mest til touring cykling, men jeg har det som en gammel travhest, når den kommer på banene vil den gerne løbe stærkt. På sammen måde mærker jeg adrenalinen på startlinen, og det gamle,gemte eller glemte konkurrence gen bliver vækket til live. Det er dog ikke altid det er med lige stor succes, men det er sjovt at deltage.

I år blev det endda til en 3. plads

Til Vester Hassing

Fredag 18 september 2015

Jeg cykler til de arrangementer jeg deltager i, også dette års DM, så var jeg jo heldig med at det var i Nordjylland, kun omkring 60 kilometer væk, så det var ikke en dagsrejse som det har været afholdt i andre landsdele. En fordel, ikke at skulle cykle 200-300 kilometer dagen før et DM

Så det blev en hyggelig aftentur i solskin til Vester Hassing

Til Vester Hassing
Til Vester Hassing

Der var arrangeret overnatning ved skolen, nærmere bestemt en af de nedlagte børnehaver, så det var bare vælge mellem rød eller blå stue 🙂 Vi var kun 5 den første nat, så masser af plads.

Lørdag 20 september

200 meter sprint, Udskilningsløb og Manøvre bane

Efter morgenmaden var vi ude at gøre klar til dagens discipliner…

Klargøre sprint stykket
Klargøre sprint stykket

Bagefter tilbage til børnehaven og vente på de andre detager

Efter frokost var alle tilmeldte deltager ankommet, så i samlet flok cyklede…

…vi ud til  Nordjyllands-værket, hvor dagens 3 discipliner var placeret.

200 meter sprint med tilløb

Først var det 200 meter sprint med tilløb(900 meter), ved mit første gennemløb var der ikke mere strøm på batterierne på tidstagnings udstyret, så måtte tage en tur mere

Her er begge gennemløb:

Anden gang i tal:

200 meter sprint med tilløb
200 meter sprint med tilløb Anden gang

Når jeg ser video med data, er det tydeligt at jeg ikke har nok fart på, da jeg når starten af de 200 meter. Jeg er også i for højt gear, så min kadence er alt for lav. Når der køres over første måler, skal det være den hastighed som skal holdes de 200 meter. Det er ikke et problem at vedligeholde hastigheden, men at ramme den på det rigtige tidspunkt. Selv med den dårlige asfalt burde jeg have været tæt på 60 km/t, måske havde et længere tilløb hjulpet. Det blev til  55,86 km/t over de 200 meter, som gav en 4 plads

Udskilningsløb

Reglerne er klare, sidste mand i hver runde ryger ud, sidste mand må ikke overhales med en omgang.

Første omgang var “gratis” så jeg kunne sagtens starte bagerst og filme de andre deltager mens jeg kom foran. Det var et lidt taktisk spil fra min side, da jeg nåede op på 3 pladsen, lå jeg der og lod mig falde tilbage i sidste sving og så øge hastigheden lige som sidste mand blev vinket ind og drøne forbi Poul og Keld. Det gik lidt i vasken, da sidste mand på det tidpunkt ikke var hurtig nok til at komme væk, og jeg måtte bremse, men vigtigst af alt jeg fik overhalet Keld på den oprejste :-). Det blev til en 2.plads

Udskilnings løb
Udskilnings løb

Manøvrebane

Dagens sidste disciplin, var også den sværeste set med velomobil øjne. En manøvrebane med slalom mellem kegler, og keglerne var 2 steder rykket meget tæt, så rytmen blev brudt, og det var umuligt i en velomobil at køre igennem den uden at skulle bakke, Poul i Milan havde det største udfordring, det var nærmest umuligt.

Jeg vil mene, jeg klarede mig hæderligt igennem banen

Strada på manøvrebane
Strada på manøvrebane

Første dag var slut, efter oprydning var det tilbage til Vester Hassing

Grill og hygge

Aften stod på grill og hygge…

DM Liggecykel der grilles i røg og damp
DM Liggecykel der grilles i røg og damp

…mens dagens discipliner og resultater blev gennemset og diskuteret.

Aftensmad og hygge
Aftensmad og hygge

På grund af manøvre banen, hvor Poul(Milan) blev den langsommeste var han nu på en anden plads, og Keld (på oprejst cykel) lå på 1. pladsen efter dagens discipliner, muligheden for at han faktisk kunne vinde DM for liggecykler var til stede, så det blev var et emne der blev vendt mange gange. Hvis Keld vandt, ville det være en trøst at han har cyklet liggecykel og velomobil, før han tog et tilbage skridt til de oprejste igen 🙂 . Sandheden er at han cykler meget sammen med andre i en klub, hvor liggecykel/velomobil ikke er egnet til formålet.

Men vi lagde det tunge ansvar på Pouls skuldre, han måtte vinde søndagens landevejs løb. Så kunne vi hygge videre med ro i sindet.

Selv voksne kan blive træt i en børnehave, så det blev sengetid, både for store…

Liggecykel DM Cykler over alt (1)
Liggecykel DM Cykler over alt (1)

..og små…

Liggecykel DM Cykler over alt (2)
Liggecykel DM Cykler over alt (2)

Søndag 20 september

Landevejs løb

Landevejsløbet var til ende når første person havde cyklet 100 km

Sidste disciplin i DM for liggecykler 2015, mere end bare teoretisk kunne det blive vundet af en oprejst cykel. Men lad mig afsløre det med det samme Poul kom først over stregen med et snit på 41 km/t for de 100 kilometer.

På den første runde havde Keld og jeg en kamp, på det flade kom jeg forbi ham, men vidste godt at han ville komme igen ved de 2 bakker der var efter hinanden, det sket også. På det efterfølgende flade stykke skulle jeg træde til for at nå op til ham, kom forbi ham. Selvom han forsvandt ud af mit spejl var det først på de 3 sidste runder jeg slappede af, så meget at jeg blev overhalet af Poul med en omgang. Men det var lige meget, jeg kunne ikke hente Poul, og Keld kunne ikke hente mig, så fra at have haft et snit på omkring de 37 km/t  var det nu nede på 34 km/t, men det var som skrevet nok til en 2. plads i landevejsløbet.

Landevejs løb
Landevejs løb

Endelig Resultat

Så den endelig stilling af DM for liggecykler 2015 blev en fuldt ud fortjent 1. plads til Poul og en ligeledes fortjent 2. plads til Keld. Jeg var ganske udmærket tilfreds med min 3. plads.

DM liggecykler 2015 Samlet resultat
DM liggecykler 2015 Samlet resultat

Jeg regner med at der kommer en mere detaljeret resultat liste på liggecykelforeningen.dk senere

Danmarksmester i Liggecykel  2015 Poul Christensen. Tillykke!

DM Liggecykel Danmarksmester 2015 Poul
DM Liggecykel Danmarksmester 2015 Poul

I år var der også en enkelt junior med til DM, Søren Ravn, der klarede sig ganske godt på liggecykel, og han viste også at han mesterede en ét-hjulet cykel, da han lavede en opvisning på manøvrebanen. Flot!

2015-09-19 Søren Ravn
2015-09-19 Søren Ravn

Igen i år var Kolja Slot Rytter med som den eneste under 15 år.

015-09-19 Kolja Slot rytter
015-09-19 Kolja Slot rytter

Han deltog i alle discipliner, godt cyklet Kolja!. Regner snart med at du deltager på en liggecykel 🙂

Der deltog 1 kvinde og kun i landevejsløbet.

Liggecykel Mesterskaberne 2015 var officielt slut, og der var blev nydt en frokost i den varme efterårs sol

DM Liggecykel Frokost og afslutning
DM Liggecykel Frokost og afslutning

Tak til Arrangørrene og Mark for at stå for tidstagningen og hjælpe til. En tak til alle deltagerne for hyggelig samvær mellem “kampene”

Tilbage var kun at sige på gensyn og cykle stille og roligt hjemad

Hjemturen fra DM 2015
Hjemturen fra DM 2015

Billeder fra DM kan ses her: DM liggecykel 2015 og billeder taget af Kim Aagaard DM2015

 

4 Replies to “Danmarks Mesterskaberne i Liggecykel 2015”

  1. Hej Adri
   Mange tak.
   Set i lyset af alle de touring kilometer jeg har kørt i løbet sommeren, er jeg meget tilfreds.

   Venlig hilsen
   Søren

 1. Det lyder som en rigtig hyggelig weekend, gid jeg havde kunnet være med 🙂 Tillykke til vinderne – og godt skrevet, Søren!
  //Halfdan

Skriv en kommetar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.