Marathon Plus VS Marathon +

I starten af 2014, kom Schwalbe efter 10 år, med en ny og forbedret version af Marathon Plus.

Marathon plus 2014 version
Marathon plus 2014 version
Ny version siden
Ny version siden

En ændring som tydeligt kunne ses med det samme var ændringerne på siderne af dækket, denne forbedring skulle ifølge Schwalbe sørge for at siderne ikke “ældes”.

 

 

 

 

 

Gammel version siden
Gammel version siden

Det vil sige, at revner i siden af dækket skulle forhindres, især hvis der køres med lavere dæktryk, endvidere at siden holdt lige så lang tid som resten af dækket.

 

 

 

 

 

 

Schwalbe har lavet en udmærket side,  med infomationer om det “Flat-Less” dæk her:  Marathon Plus 2014

Det er der mere interessant for mig er hvordan det så er i den virkelige verden,om det holder lige så længe som den gamle version.

Jeg har kørt med Marathon plus siden jeg havde Leitra, aldrig har jeg haft dæk der kunne holde til så mange kilometer

Schwalbe Marathon M plus gammel udgave10000 km og 14000 km
Schwalbe Marathon M plus gammel udgave10000 km og 14000 km

Her har dækkene( den tidligere version) kørt henholdsvis 10.000 (til venstre)og 14.000 kilometer

Siden jeg har fået Strada har jeg ikke fået slidt dækkene helt ned, da der altid har været en længere tur hvor jeg helst ville have nok “slidbane” på inden de er nået ned til det blå. Marathon Plus i 20″  er ikke en lagervare hos de fleste cykelhandler man kan møde på en tur/ferie. Så altid nye  eller næsten nye på.

 

 

 

Stadig km tilbage
Stadig km tilbage

 

 

 

Der er stadig mange kilometer tilbage i dem, da de kan slides meget langt ned, indtil der køres på det blå punkterings beskyttelse. Men det er så ikke det bedste

 

 

 

 

Jeg har desværre ikke fået kørt lige så mange på 2014 versionen, det første sæt fordæk blev skiftet efter 6.500 kilometer da jeg skulle på Eurotour 2014, dette sæt blev skiftet efter 6.000 kilometer da jeg var til service og DM 2014. Grunden til at de blev skifte var at de var blevet slidt skævt, Strada har hjulene vinklet en smule, så for hver 2000 kilometer plejer jeg at skifte dækkene rundt, så sliddet bliver ens, dette havde jeg så ikke lige fået ordnet denne gang.  Umiddelbart ser holdbarheden ud til at være på samme niveau som den tidligere version,  Jeg har dog haft en fornemmelse, at der er ændret ved sammensætningen (compound) af gummiet  på selve slidbanen, det så ud som om det blev slidt hurtigere,  og da det kun var 6.500 km. jeg kørte med dem er dette er kun en fornemmelse.

Rullemodstanden er betydelig bedre på den nye version, det mærkede jeg med det samme. Vægten er næsten det samme,  jeg hænger mig ikke så meget i vægten, det er mere kørsels egenskaber og undgå punkterringer.

Farten er har jeg ikke mærket nogle ændringer i, men en fordel med de nye er at de er lavet så de kan bruges til de hurtige E-bikes (50 km/t) så kan de også holde til en Strada.  Jeg ved godt der teoretisk kan der hentes mere fart ud af mere tynde og lette dæk,  men jeg har heldigvis ikke kunne overbevise mig selv om dette. Jeg vil gerne have dæk der ikke taber luften, når der køres stærkt ned af en bakke, eller hjulet bankes ned i et vejhul, og her er der ikke nogle andre dæk der når Marathon plus niveau.

Her fra mit sidste førsøg med tynde racer dæk. Det endte med en punktering og flækket fælge

Køreegenskaberne følte jeg var blevet forbedret på 2014 versionen, dog virkede de anderledes i sving, mere stive, hvilket sikkert skyldes den højere og stærkere kant der var kommet på siderne. Men efter tilvænning var de ligeså hurtige og stod ligeså godt fast i rundkørsler som de gamle, ligeledes er der en god bremsevne i dækket. Som med alle dæk reagere de anderledes i regnvejr, vådt og fedet føre, de glider(understyre) dog ikke i sving, som jeg har oplevet med Kojak og Marathon Racer. Det gælder stadig,  at der skal køres efter forholdene

Marathon Plus vil stadig være mine favoritdæk foran, som bagdæk kan jeg godt finde på at køre med andre dæk at køre med. Den kombination jeg holder mest af, er Marathon Plus som fordæk og Big Apple Plus som bagdæk.

2 gange er jeg punkteret på 2014 versionen, begge gange sylespidse og lange glasskår, Schwalbe kalder dækket “Flat-Less” hvilket ikke betyder punkterfri men at de punkter mindre i forhold til andre dæk. Det er min erfaring at dette er sandt, jeg kan ikke sige hvor mange punkteringer de har sparet mig for, kun gætte, så nøjes med at skrive mange.

Heldigvis er sneen og kulden ikke kommet endnu, så forhåbentlig vare det længe inden pigdækket skal på.

Vi ses derude, helst uden punktering

 

Skriv en kommetar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.