Strada E Beeeep, vægt og vind

This entry is part 13 of 13 in the series Strada E

Beeeeep

Vi oplever det ofte som velonaut, egentligt er det ligemeget hvad køretøj du færdes i, så er der tit nogle der køre ud foran dig. Normalt klipper jeg hændelser, der indeholder situationer hvor andre laver fejl, ud af mine video, hvis det ikke kan bruges til en form for information. Vi fortager alle fejlbedømmelser i trafikken, hvis jeg optager mine fejl har jeg intet imod at vise dem, og jeg kan selv tage ved lære af dem.

Jeg viser denne video, fordi normalt ville jeg ikke råbe, kun “vinke og smile” som i “Hallo…her er jeg!” Det blev i stedet til et langt “BEEEEP!!”

Ja, han lavede en fejl, det er så hvad det er, det jeg blev sur over var, at da han kørte ud, havde han “kigget mig i øjnene” og derefter sad han og kiggede på mig i sidespejlet, uden at træde på speederen og køre væk, det var først da jeg “Beeep” han accelererede. Min fejl var at jeg “Råbte”, det er jo nytteløst, selvom det kan føles befriende, jeg kunne have gjort som jeg plejer “Vinke og Smile” eller have bremset. At bruge hornet , kunne have forværret situationen, hvis han ikke havde set mig, kunne han blive forskrækket og dreje enten ind i mig eller over i den anden vejbane og ramme modkørende, så det er altid med omtanke hornet skal bruges. Af en eller anden grund, gjorde jeg ikke som jeg plejede, måske fordi det er her man får fart på til et dejligt langt stykke vej, og da jeg var ude for at optage video for at vise, at vægten af E-Assist(motor +batteri)  har minimal indflydelse på farten når den er slår fra over de 25 km/t, så det irriterede mig at han nettop kom ud der. Men når man cykler i velomobil, falder temperamentet hurtigt igen, det giver altid sus i maven og smil på læben. Derfor blev det alligevel til en god testtur

Strada med E-assist over toppen

Motor og batteri vejer omkring 5,5 kg, jeg har et lille problem, måske er det bagskifter, så når jeg geare ned ved stop, kan kæden hoppe af foran. Men det bliver snart løst, og på denne tur var det heldigvis kun i starten.

På de hurtige steder på ruten er jeg en smule langsommere, med E-assist, men det er ikke vægtens skyld. Grunden til dette er, at jeg kun har 1 klinge foran nu, og den har 53 tænder, derved “løber tør for gear”, hvor jeg plejer at have 56 tænder på den største klinge

Hill and Fast Route
Hill and Fast Route

Det er nemt at postulere at jeg kan holde den samme gode hastighed med vægten af E-Assist, derfor har jeg heldigvis også kørt den rute uden denne vægt, endda i varmere vejr.

v
Hill and fast Route June 2015

Turen i sommers var på “hurtige” dæk, heldigvis sprang dækket først da jeg kom hjem og holdt stille. Der kørte jeg 5 km længere, men det har ingen betydning for gennemsnittet . Da jeg er vant til at køre med bagage, ved jeg allerede, at så længe det er ned af bakke, fladt uden de store stigninger er der ikke nogen forskel på hastigheden.

Sammenligning Strada E og Strada
Sammenligning Strada E og Strada

Hvis man ser bort fra kadencen og temperaturen er de identiske, og så kan man undres over dette, især da der midt på ruten er en del bakker, hvor Strada med E-assist har en fordel, men da der også er et langt stykke hvor der kan køres hurtigt, har ,Strada uden E-assist ,den fordel af de flere tænder på den forreste klinge. Strada E har 1 klinge foran med 53 tænder, Strada har 3 klinger, hvor den største har 56 tænder, så hvad der tabes i bakkerne hentes ind på lange hurtige veje.

Hvorfor så E-assist, når hastigheden alligevel er ens?  Hvis man kigger på kadencen, giver det et fingerpeg om hvorfor. Det er det usynlige, det der ikke kan måles via GPS eller anden sensor, at der spares på kræfterne i bakkerne, der så kan bruges hvor de gør gavn i en velomobil.

Der er forskel på vindhastigheden og vindretning på de 2 ture, har det nogen betydning?Nej

Nej er ikke det helt korrekte svar, men ligesom når der spørges til Hastighed ( Se evt. Strada og Hastighed)i en velomobil, er det nemmeste at svare kort, for vind har en betydning også i en velomobil

Vind, Modvind eller Medvind

Ofte vil vi velonauter sige, at vinden ikke har den store betydning, når vi cykler afsted i vores velomobiler, det er sandt, dog skal man være klar over hvilken vind vi snakker om, for os er det en selvfølge at det er vindmodstanden(Luftmodstanden), altså den modstand der opstår når et legeme bevæger sig fremad gennem luften. På grund af den aerodynamiske form er denne modstand meget lav, når farten er 0-60 km/t .Når hastigheden bliver høj nok, for eksempel ned af bakke 60-100 km/t mærkes luftmodstanden også i en velomobil

Derimod har modvind en indflydelse, men stadig ikke i samme omfang som på en almindelig cykel, det kan mærkes, men selv i kraftig modvind kan der cykles med et anstændigt gennemsnit.

Direkte medvind giver ikke den store hjælp, da der ikke er meget overflade vinden kan skubbe på, men kommer vinden fra siden, hvor der er en stor overflade kan det give en “sejleffekt” , især min gamle Leitra kunne denne effekt mærkes.

Her det modvind, sidevind i Strada

En meget blæsende dag:

Kulde betyder at vinden er svære at forcere, så mere effekt kræves for at “bryde” den (Læs her: Kulde gør cyklen tung)

Så når du spørger en velonaout om vinden har indflydelse på hans velomobil, svare han sikkert nej, da det første han tænker på er luftmodstanden.

Vi ses derude…..uden Beeep og vindmodstand 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Series Navigation<< Strada E test og Genoptræning

Skriv en kommetar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.