Hvor skal vi sove i nat?

This entry is part 1 of 2 in the series Shelters i Danmark

Det er gerne når dagene bliver kortere, hvor man i skæret fra stearinlyset, brændeovnen eller foran det skarpe lys fra computerskærmen, drømmer om eller begynder planlægningen af næste sommerferie eller ture.

Det er ikke altid drømmen bliver en realitet, men det er nu så hyggeligt

En del drømmer om at flyve med jet-ten til de varme lande, andre som mig tænker også på ture med “raket-ten”.

For år tilbage var mine overnatningssteder camping, vandrehjem og hoteller i Danmark. På en tur engang i 2011 i min Leitra, jeg var på vej hjem, kunne se at jeg ikke kunne nå hjem i ordentlig tid, fandt jeg et Shelters.

Shelter nær Dokkedal
Shelter nær Dokkedal

Min tidligere erfaring med Shelters var, at dem ville jeg helst undgå, da de ikke virkede tiltrækkende. Men der var sket en stor udvikling siden jeg i min unge dage havde brugt en primitiv overnatnings plads. Så i 2011, blev jeg positivt overrasket over standarden. Efter hjemkomsten fra den tur, begyndte jeg at se efter hvor der lå Shelters, som kunne benyttes hvis der var behov for det på mine ture.

Hvad er Shelter?

En Shelter er en fast bivuak. En lav træbarak, traditionelt åben på den ene langside, gulvet hævet ca. 0,5 m over jorden og stort tagudhæng, således at man er relativt beskyttet mod regn.

Shelter
Shelter

Hvor ligger de?

Findes udbredt i hele Danmark på primitive lejrpladser. De kan være kommunale(offentlige), som er gratis eller privat ejet, som enten er gratis eller koster en lille slat penge (10-25 kr.)
Der kan være vand, toiletter o.s.v. , som regel er der ikke langt til indkøbs muligheder,  husk at tage højde for hvornår butikkerne har åbent.

Det er en forholdsvis primitiv overnatningsmulighed, standarden er varierende, se eventuelt på hjemmesiden Ud i naturen(Naturstyrelsen)

Med stor fordel kan en App som Shelterapp.dk (Kan måske ikke hentes, hvis du bor i uden for DK), er det er muligt at se hvor og hvad der er på de forskellige shelter- og primitive teltpladser, det er jo en god ide mens man er på farten.

Shelterapp.dk har en brugervenlig og fantastisk god app, med de muligheder der er brug for

Kort viser alle Shelters, der er der er i Danmark (data fra naturstyrelsen)

Shelterapp kort
Shelterapp kort

Shelterapp Shelterkort zoom
Shelterkort her zoomet ind til en del af Nordjylland

 

Her zoomet ind til én del af Nordjylland, fint med at det er muligt at se hvor de ligger i forhold til hvor du er(Blå cirkel)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er så muligt at finde ud hvilke Shelters der ligger i nærheden, hvor langt der er…

Shelterapp søg
Shelterapp søg

..og hvilke faciliteter der er på den på en specifik plads..

Shelterapp info Shelter
Shelterapp info Shelter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er så muligt, ved et enkelt tryk i app, at få rutevejledningen

Shelter i navi google
Shelter i navi google

Shelter rute info
Shelter rute info

Ruten til Shelter
Ruten til Shelter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg har haft meget glæde af denne app fra Shelterap.dk, især når det ikke har været planlagt overnatning, så er det hurtigt at finde en Shelterplads i løbet af ingen tid.

[rating=6] Til Shelterapp

Er der mange der benytter disse primitive overnatningssteder?

Jeg vil sige, at jeg har aldrig oplevet at der var masser af mennesker på én gang. Beliggenheden har ofte en indflydelse på hvor mange der er på de enkelte pladser, men som regel er der pladser nok.  Selvom der er andre kan man godt være sig selv, hvis man ikke har lyst til at være social eller snakke med andre. Dog er det hyggeligt at mødes og snakke med andre, men lige så ofte har du hele pladsen for dig selv, især uden for højssæsonen.

Hvis man kan lide at opholde sig i naturen, er det en fantastisk oplevelse at benytte Shelters. Det er ikke kun forbeholdt de cyklende og vandrende turister, men alle. Dog kan adgangsforholdende gøre det besværligt at ankomme i bil eller ligende.

Jeg har endnu ikke kørt en længere tur, hvor jeg kun har benyttet Shelters hele tiden, jeg fortrækker en blanding mellem Shelters, camping , Hostels (vandrehjem) eller B&B. Enkelte gange krydret med ophold på hotel.

I denne serie ” Shelters i Danmark” vil jeg førsøge at beskrive mine oplevelser med Shelters jeg har og kommer til at besøge fremover.

 

 

 

Series NavigationShelters i Danmark Dokkedal >>

2 Replies to “Hvor skal vi sove i nat?”

  1. Thanks for the article! I have tried one of the shelters – very cozy. Nice to see that there are many in Denmark. Is there a way to find out if there are Shelters like this in Sweden or Germany or Netherlands?

    1. Hello Jimm, I have tried to find a similar app for other countries, but had not found any

      /Søren Velostrada

Skriv en kommetar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.