Først usynlig…Nu blinder du

Underligt, i en del år har jeg lagt øre til, at en velomobil er svær at se i trafikken, næsten usynlig, selvom der ikke er meget der kan forbavse mig, når det drejer sig om dette emne, er det underligt at få at vide at man pludselig er for synlig.

Strada lys
Strada lys

“Du blinder” sagde en bilist til mig, efter han havde kørt imod mig, jeg var ved at være hjemme efter en lille rundtur…

Now you see me
Now you see me

…som det ses på billedet , var det stadig lyst, havde kun 1 lygte tændt + de 2 små “kørelys”. Billed er taget tæt på, i lav højde, direkte ind mod lygten,  en bilist næppe ville se lyset fra den vinkel og højde. Så jeg undre mig lidt over at jeg skulle blinde bilister, især da jeg havde mit lys vinklet nedad, det er det smarte med Strada, man kan styre lysets vinkel, netop for ikke at blinde, men også at kunne lyse langt når man er alene på mørke veje

Her en video, “Dag og Nat” tur på samme rute

På billedet nedenunder er begge mine lygter tændt og vinklet til fjernlys i tusmørke, hvor jeg helt sikker vil “blænde” en modkørende, hvis jeg ikke blænder” ned.

Strada på vej i tusmørket
Strada på vej i tusmørket

Mine lygter er gode,ingen tvivl om det. Jeg har dem, fordi jeg vil se når det er mørkt, og blive set når det er dag. Lygter til biler er blevet udviklet og forbedret til biler igennem mange år, men til cykler er det først de senere år der er sket en gevaldig forbedring, hvor gode lygter også bliver monteret på “almindelige cykler” og det kræver måske lidt tilvænning hos bilisterne, at hvor de før næsten overså cyklister i mørket, nu føler at de bliver “Blindet”  af dem, måske også fordi de kigger direkte ind i lyset, hvilket man aldrig skal uanset hvilket køretøj man møder som modkørende. Der er dog nogle få cyklister der har lygterne justeret deres nye gode lygter forkert, da de måske ikke har samme mulighed til at vinkle lygten under kørslen som jeg har i Strada.

Og så er der lige pandelygter, der efter min mening, burde de kun bruges når der køres Off-road, eller at man formår at holde hovedet stille, eller i det mindste holder op med at lyse direkte på modkørende (især på dobbelt rettet cykelsti)

Jeg kan godt forstå, at man bliver “forblændet af Strada`s skønhed” men ikke blindet af lyset, når jeg ikke har “fjernlyset tændt” 🙂

Vi ses derude… i lyset

 

4 Replies to “Først usynlig…Nu blinder du”

 1. Hello!
  Newer models, like my Quest, has daytime running lights which are just head lights but low power. No additional daytime running light leds. You can then adjust the light beam much higher, so others can see it, but it will not be as bright as main head lights so you won’t blind others.

  Last week when I was at local market with my Quest, a guy commented that he had seen me the other day and that I have good lights. I was bit suprised but happy that my running lights can be seen even in day light. I thought that they are useless in bright day light, but apparently not 🙂

  Regards

  Sauli

  1. Hello Sauli

   I have seen the new lights on the never versions of Strada and Quest, when I frequently visit velomobilcenter.dk, they are nice and effective.
   Anyway my lights does not “blind” people, as I have them angled downward by day, and of course at night when I meet on comming traffic
   The real problem is that people have the bad habit of looking directly on-coming lights, instead they should look ahead or even better into the road side, where the dark may hide a cyclist or pedestrian.

   It may also be that people need glasses, there are many who drive around and really should wear glasses, especially in the evening when they will feel they are being blinded when oncoming light, looks like “stars” instead of “small round cones ”
   I have a series of post about(glasses) it seen from a velomobile perspective here: https://www.velostrada.dk/ser-du-godt-ud/

   Have some fun(fast) and safe rides in Finland, and keep the cameras rolling 🙂

   Best Regards
   Søren

 2. Hei Søren,

  Uansett hva du gjør, noen av bilistene har noe a mase om: enten er du usynlig, enten blende du dem.
  Jeg har slet litt med dette og, det har komt så langt at jeg kjøre med ekstra lys ved siden av speilene nå, hvis bilistene ikke slå av fjernlysene, da kan jeg betale de tilbake med renter………Det er kjedelig, men den eneste måten de viser respekt for meg.
  Heldigvis er ikke alle bilistene det samme, mange av de tar hensyn til meg.

  Hilsen, Adri.

  1. Hej Adri

   Vi ved bedre, som nævnt vi lægger øre til en masse, nogle gange skal man bare lade det passere og gemme det.
   Jeg er glad for mit lys, jeg kan se og blive set, det er det vigtigste.
   Jeg oplever også at 98 % tager hensyn, 1% begår fejl og erkender det, der er så den sidste 1% tilbage der mener det er alle andre der fejler…

   Og det er dejligt at vi nu har det lyst så længe, korte nætter lange dage, det er skønt 🙂

   Må lyset og det gode vejr være med dig Adri 🙂

   Hilsen Søren

Skriv en kommetar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.