Er det ikke farligt?

Når jeg har været ude at cykle lange ture, og køre ind på en tankstation, supermarked eller kiosk der det næst meste stillede spørgsmål efter hastighed: ” Er det ikke farligt?” 

“Nej, det er ikke farligt, det er farligere at køre i bil”  er mit svar.

For jeg mener ikke det er farligt at cykle, hverken på almindelig cykel eller i velomobil. Det der er farligt er hvordan andre opføre sig i trafikken, hvis du selv køre ansvarligt og passer på, er egentlig ikke meget andet du kan gøre. Hvis du skulle komme til at påkøre andre når du køre i velomobil, er det næsten sikkert at du ikke vil gøre stor skade, hvis du bliver påkørt, er du en smule mere sikker i velomobil end på almindelig cykel. Jeg tænker aldrig over det når jeg cykler i min Strada, for jeg oplever yderst sjældent farlige situationer.

Omvendt er det med bil. Engang imellem er det nødvendigt at køre bil, utroligt nok bliver jeg aldrig spurgt: “Er det ikke farligt at køre bil?

Hvis jeg blev spurgt om dette vil jeg svare:” Jo, det er farligt, men hvis man køre efter forholdene så…”  Men det er ikke sandt, for ofte er man overladt til skæbnen og hvordan andre opføre sig i trafikken. Selvfølgelig er det det samme i en velomobil, men hvis man køre på cykelstien, eller mindre trafikeret veje er man væk fra farezonen.

Cykelsti hele vejen til Skagen
Cykelsti hele vejen til Skagen

Selv køre jeg ofte i velomobil på meget trafikeret veje, for jeg frygter ikke trafikmængden, det gør jeg heller ikke i bil, men mere hvordan andre bilister køre og tager chancer som kan bringe andres liv i fare.

På en biltur til Billund og retur, allerede 500 meter hjemmefra, var jeg ved at blive påkørt af en modkørende bil, der absolut skulle overhale en lastbil…og det var ikke den eneste gang. Så efter Ålborg, hvor jeg tog hovedvejen mod Viborg, besluttede mig til at sætte mit kamera i vinduet, det varede hellere ikke længe før der var “en i fælden”. Samme vej har jeg cyklet flere gange i velomobil, blandt andet en sommerdag på vej til Eurotour 2013 med Bjørn og vi havde ingen problemer i velomobil med at køre der.

 

Det er ikke for at jeg vil løfte pegefingeren overfor hastigheder, andre må selv vælge om de vil overtræde den fastsatte hastighedsgrænse, så længe de ikke bringer andres liv i fare.

Med hastigheder har jeg det sådan, at det skal kunne betale sig. På lange ture i Strada(velomobilen) ligger mit snit omkring 30 km/t, at køre 35 km/t i gennemsnit vil betyde, at der er brug for meget mere energi. Det kan betyde flere stop, for at spise, så i sidste ende tager det længere tid.

Det samme er det med bil, der er ikke meget at hente, ved at trykke pedalen ned, mere benzinforbrug og tankstop= længere tid.

Og måske er jeg lidt nørdet, for kunne ikke lade være med at tænke på, hvad bilisten i video ovenover egentlig “vandt” ved at være til fare for andre.

Der var 300 meter hvor det var tilladt at overhale…

Overhalings stykke
Overhalings stykke

…hvis hans overhaling skulle have lykkes skulle han bruge ca. 550 meter.

Et lille regnestykke, decimaler udeladt derfor ikke helt korrekt (Cirka tal er brugt):

Bil:        90 km/t = 25 m/s
Lastbil:70 Km/t = 19 m/s
Forskel:                   6 m/s

Overhalings længde(cirka): 2 biler + lastbil+ sikkerhedsafstand (Hastighed divideret med 2)

5m+5m+18m+(70km/t:2 sek.x 3)= 133 m

Overhaling i tid: 133 m : 6 m/s = 22 sek
Overhaling længde: 550 m

St Binderup til afkørsel
St Binderup til afkørsel

Hvad er der at vinde:
80 km/t = 1320 m i minuttet
70 Km/t = 1114 m i minuttet
Forskel =   206 m i minuttet

80 km/t = 8600 m : 1320 m = 6 min
70 km/t = 8600 m : 1114 m = 8 min

Tillykke du vandt 2 min, men du kunne have skadet andre, der måtte leve med det i resten af deres liv, hvis de havde overlevet.

Ergo det er farligt at køre bil ikke velomobil, og hastighed er ikke alt, vel? 😉 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 Replies to “Er det ikke farligt?”

  1. I also see often stupid overtakes when driving longer distances with a car. But I have also seen stupid overtakes when riding velomobile. It’s confusing that some drivers are in a such hurry that they are ready to danger their own health as well as other people’s health.

    1. Saukki, Yes, fortunately we do not drive very fast in our velomobiles 🙂 ….
      …and maybe we are more aware of what other drivers are doing, so we are prepared to dodge their dangerous maneuver in our velomobiles

Skriv en kommetar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.